luni, 19 februarie 2018

Urzica

   Urzica (Urtica dioica) este o plantă erbacee care creşte în zone cultivate sau necultivate în grădini, izlazuri, pe lângă şanţuri, pe lângă drum, în marginea apelor, în păduri răspândită pe tot cuprinsul ţării, de la câmpie până în păşunile alpine. 
  Modestă şi nesuferită din cauza ţepilor ei, urzicia are puteri miraculoase de vindecare. Are acţiuni favorabile pe o paletă largă de afecţiuni maladive: digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale etc. 
  Preparatele din urzici au de asemenea efecte deosebit de eficiente în: vindecarea rănilor supurânde, varice, ulcere varicoase, gangrene, urticarie, psoriazis, eczeme cronice, arsuri, pecingine, licheni, bătături, unghii friabile şi casante, alergii dermatice, tumori şi cancer de piele. 
  Frunzele emană substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie , de unde şi denumirea latinească a plantei, cuvântul „urere” însemnând “a arde”. Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive.
  Frunzele contin substante de natura proteica si glucidica, un numar extraordinar de aminoacizi, vitaminele B2, K si C, polivitamina A, acid pantotenic, beta caroten, saruri de calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu, amine, cetone, steroli si multe altele in cantitati mai mici. 
  De la urzică se folosesc două părţi care au proprietăţi medicinale destul de diferite: tulpina cu tot cu frunze şi rădăcina (mai exact, rizomii, adică tulpini subterane). 
  In scopuri medicinale, se recolteze partea aeriană de la urzică toamna, târziu, când odată cu frunzele şi tulpina, se pot culege şi seminţele de urzică, care au calităţi medicinale deosebite. 
  Se taie vârfurile înflorite ale urzicii (care trebuie să aibă o lungime de 20-30 cm, nu mai mult), care apoi se pun la uscat. 
  Rădăcina de urzică vie (rizomii) – se recoltează primăvara devreme sau după primele brume, în luna noiembrie, se spală şi se lasă să se usuce într-o încăpere călduroasă şi, dacă se poate, expuse la lumina soarelui (chiar dacă această lumină este filtrată de sticlă). 

  Preparate si indicatii fitoterapeutice.

   Urzica ofera una dintre cele mai bogate surse de clorofila si este un constructor de sange valoros activand procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor, trombocitelor.
  Beneficiile ceaiului de urzica. 
  •  Urzica este un adjuvant în diabetul zaharat, pe lângă faptul că este un puternic detoxificant. Stimulează secrețiile pancreatice, fiind utilă în insuficiență pancreatică.  Aceasta datorită vitaminelor B, E, K, flavonoidelor, fierului, calciului, magneziului şi potasiului. Ceaiul de urzică se prepară dintr-o lingură de frunze uscate peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
  • Urzica amelioreaza simptomele artritei. Două căni de infuzie de urzică pe zi sunt suficiente pentru a obține toți nutrienții din această plantă și toate beneficiile contra acestei boli. 
  • Urzica ajuta la eliminarea acidului uric din articulatii. 2 linguriţe de frunze uscate se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte eficientă preventiv pentru a nu da voie să se depună cristalele de uraţi în organism. Se poate consuma perioade lungi de timp. Se poate deci consuma pentru a preveni crizele şi chiar pentru a elimina depozitele de uraţi din organism. 
  • Ajuta la o buna functionare a glandelor suprarenale. 
  • Este eficienta in diabetul zaharat. 
  • Sprijina sanatatea sistemului endocrin, ajutand tiroida, splina si pancreasul.  Curata arterele de depunerile de colesterol si regleaza glicemia, insa nu trebuie exagerat, deoarece un consum prea mare de ceai de urzica in aceasta situatie poate scadea prea mult valorile glicemiei si tensiunii. 
  • Reduce hipertensiunea. Se recomandă o cură de o lună vreme în care se consumă trei căni de ceai de urzică zilnic. 
  • Creşte concentraţia de testosteron în mod natural, crescând vitalitatea la bărbaţi
  • Ajuta in dizolvarea pietrelor la rinichi. Fiind un diuretic foarte eficient, ceaiul de urzică ajută corpul să elimine acidul uric şi bacteriile care cauzează infecţii ale tractului urinar şi pietre la rinichi. În cazul bolilor renale se prepară o infuzie din o parte frunze de urzică, o parte coada-şoricelului şi două părţi frunze de troscot. O lingură din această mixtură se pune în 300 de mililitri de apă fierbinte, se fierbe timp de cinci minute, iar apoi se lasă la infuzat patru ore într-un loc călduros. Se bea câte o jumătate de pahar de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Ajuta in afectiuni ale tractului respirator. 
  • Urzicile sunt recomandate celor care sufera de astm. 
  • Sterolii, componente din frunzele de urzici, reduc activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei 
  • Reduce incidenta cancerului la prostata. 
  • Reduce problemele de piele. Are efect stimulator asupra scalpului si ajuta la cresterea si regenerarea firului de par si la restabilira culorii originale si combate matreata 
  • Actioneaza benefic in cazul rinitei alergice. 
  • Vindeca raceala obisnuita.
  • Ajuta in osteoartrita. 
  • Are un efect benefic si in bolile gastrointestinale si este indicat si in sindromul colonului iritabil. 
  • Folosit pe post de apa de gura, amelioreaza gingivita si previne depunerea placii bacteriene. 
  • Este util in tratamentul bolii Alzheimer. 
  • Distruge viermii intestinali si parazitii.
    Infuzie din 1 lingura de frunze uscate Ia 200 ml de apa clocotita; se infuzeaza 10-15 minute,  se strecoara, se indulceste si se beau 2-3 ceaiuri pe zi pentru a combate hemoragii interne, dizenterie, indigestii, cancer stomacal, bronsite, dismenoree, litiaza renala, uremie, diabet zaharat, hidropizie, avitaminoze, anemie, eliminarea toxinelor din corp.
  Extern-se face gargara in tratarea stomatitelor, gingivite, amigdalite si afte, avand actiuni antiinflamatoare  
   Decoct  1-2 lingurite de pulbere din radacini uscate Ia 250 ml de apa rece; se fierbe 5 minute, se infuzeaza, se strecoara si se beau 1-2 cesti pe zi cu efecte in enterite, ascita, hemoragii interne, hemoroizi, astm bronsic, metroragii (hemoragii intre menstre si dupa nastere), obezitate, sciatica, reumatism, guta, enurezis Ia copii. 
  Extern: 250 g de radacini + herba de urzica, uscata si maruntita, in 5 litri de apa; se fierbe 30 de minute, se lasa la racit pana la caldut, se strecoara si se clateste parul dupa ce a fost spalat cu apa calda si sapun  
  Bai de urzica din decoct cu 200 g de herba si radacini uscate la 5 litri de apa; se face baie generala sau locala in caz de dureri reumatice si de sciatica, in combaterea eruptiilor tegumentare si pecingine iar ca baie de picioare (timp de 20 minute) in tratarea ulcerelor varicoase si in prevenirea amputarii piciorului in caz de arteriopatie periferica si Ia tratarea epidermofitiei interdigitale (ciuperca intre degete).
   Tinctura . Se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de frunze, peste care se adaugă două pahare (în total 400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. 
  Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de 12 zile, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează din acest remediu de 4-6 ori pe zi, câte o linguriţă, diluată în pu¬ţină apă. 
  Tinctura de rădăcină de urzică. Într-o sticlă cu dop se pun 15 linguri de pulbere de rădăcină, peste care se adăugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 60 de grade (deoarece extragerea principiilor active din rădăcină necesită o concentraţie alcoolică mai mare). 
  Se închide sticla ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă, diluată în puţină apă.
  Pulberea. Atât rădăcinile, cât şi partea aeriană a urzicii, dupa uscare, se macină cât mai fin cu râşniţa electrică de cafea. 
  Depozitarea pulberii de urzică se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 4 săptămâni (deoarece unele principii active ale urzicii se oxidează în timp). 
  Pulberea din partea aeriană se administrează de 3-6 ori pe zi, câte o linguriţă întreagă, pe stomacul gol. 
  Pulberea de rădăcină se administrează de 4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă, pe stomacul gol. Infuzia combinată. 
  Reţeta este aproape aceeaşi. Se pun 3-4 linguri de pulbere de iarbă de urzică sau 2 linguri pulbere de rădăcină la macerat, în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. 
 Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă o jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de urzică, care se foloseşte intern (2-4 căni pe zi). 
  Sucul de urzică. 
 Se obţine din frunzele proaspăt culese, cât timp planta este verde (adică de primăvara şi până toamna târziu). 
 Acest suc se obţine cu ajutorul mixerului (blenderului) electric: în vasul mixerului se pun 100 de grame de plantă foarte bine spălată în prealabil şi 150 ml de apă, după care se omogenizează totul prin mixare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. 
  Se iau 120 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale şi a anemiei.  
 Sirop de urzica 
 In mod traditional, zeama de urzica este folosita cu scopul detoxifierii organismului si curatarii sangelui, dar este si mai gustoasa si mai revigoranta daca este amestecata cu apa minerala si cu niste cuburi de gheata. Astfel, nu tocmai placuta la gust in mod obisnuit, zeama de urzica devine o bautura racoritoare si delicoasa. 
 Vei avea nevoie de: 
  •  400 de grame de frunze de urzica tinere si proaspete, 
  • sucul de la 6 lamai mari, 
  • 800 de grame de zahar, 
  • 5 linguri de miere 
  • 1 litru de apa.
 In cazul in care nu va place ideea unei cantitati atat de mare de zahar, ceea ce este de inteles, exista un truc. Zaharul poate fi inlocuit cu miere, dar numai o parte, sa spunem cantitatea de 300 de grame de zahar va fi inlocuita cu un kilogram de miere, dar nu o gatiti cu zaharul, ci adaugati-o in siropul racit. Cu toate acestea, astfel, siropul obtinut are un termen de valabilitate mult mai redus. Se spala si se taie frunzele de urzica. 
 Se toarna apa intr-o cratita si se pune zahar (de preferat jumatate brun, jumatate alb). Se pune cratita pe aragaz si se amesteca ocazional. 
 Dupa ce apa da in clocolt, se mai lasa sa fiarba timp de cinci minute. In cazul in care se formeaza spuma la suprafata, spuma se indeparteaza cu o spumiera. 
 Pune urzicile intr-un castron si toarna peste ele siropul de zahar. Acopera-l cu o farfurie si lasa-l sa se odihneasca timp de 10 minute. 
 Acum, adauga sucul de lamaie si mierea. 
 Cu mainile, stoarce urzicile pentru a iesi toate substantele nutritive din ele. La sfarsit, separa urzicile si strecoara siropul. 
 Siropul se toarna in sticle de sticla si se pastreaza intr-un loc rece si intunecat. 
 
Contraindicatii si efecte adverse 
  Dacă urmaţi un tratament cu medicamente, consultaţi medicul înainte de a începe un tratament cu ceai sau tinctură de urzici. 
 Unele medicamente pot interacţiona în mod negativ cu planta. 
 Datorită proprietăţilor de detoxifiere, urzicile pot provoca, la unele persoane, un uşor discomfort gastro-intestinal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu