Urzica in bucatarie

   Datorită conţinutului ridicat în substanţe proteice, vitamine şi săruri minerale, urzicile tinere se folosesc, cu mare succes, în cure alimentare de primăvară, timp de minimum o lună de zile, sub diferite forme de preparate culinare (salate, supe, ciorbe, mâncăruri cu carne, piure, pilaf, chiftele cu cartofi, umplutură pentru plăcinte, sucuri). 
  Salatele se prepară numai din urzici, frecate cu sare pentru a nu mai fi vezicante, sau în asociere cu frunze de păpădie şi lăptucă (în părţi egale), cu puţin ulei şi zeamă de lămâie. 
  Se poate pregăti şi o salată de urzici cu ou - 150 g frunze urzici proaspete se spală, se opăresc 5 minute, se scurg, se taie mărunt şi se amestecă cu puţin oţet de mere şi sare, eventual cu 20 g smântână; se ornează cu rondele de ou fiert tare. Aceste salate au efecte miraculoase de primenire a sângelui, prin curăţire de toxine, revigorarea şi vitaminizarea organismelor anemice şi debilitate la ieşirea din iarnă.
   Efectul revigorant este datorat stimulării proceselor de producere a globulelor roşii (hematii), a leucocitelor şi a trombocitelor. 
  Datorită conţinutului ridicat în fier, vitamine şi clorofile, urzicile se dovedesc deosebit de utile în aceste situaţii, mai ales în anemiile cu deficit de hemoglobină şi de eritrocite. 
  După consumul de urzici apare o senzaţie de energie, vitalitate şi bună stare fizică şi intelectuală. 
  Pulberea din frunze uscate se adaugă la sfârşitul preparării alimentelor, având rol vitaminizant şi mineralizant, mai ales în timpul iernii. 

  Salata de urzici 
   Preparare: Se iau urzicile, se spala se pun pe un fund de lemn si se trec de cateva ori cu sucitorul; 
  Se iau si se amesteca cu ulei, otet de mere, sare dupa gust si usturoiul tocat marunt. Se poate pune si putin zahar. 
  Se serveste imediat. 

   Salata de urzici crude 
  ingrediente:
  1 castron cu varfuri de urzici crude;
  zeama de la 1 lamaie sau 1 lingura otet;
  2 linguri ulei sare preparare;
   Urzicile se spala bine, se lasa la scurs si se pun apoi intr-un castron. 
  Se toarna peste ele zeama de lamaie sau otetul impreuna cu uleiul. 
  Se potriveste salata la gust de sare si se amesteca. Se serveste dupa 10-15 minute de la preparare. 

 Ciorba de urzici 
 Ingrediente
  • 1/2 kg urzici
  • 1 galbenus de ou
  • otet
  • 5 catei de usturoi
  • 4 linguri ulei
  • sare
  • leustean
  • 200 ml lapte. 
  Preparare: urzicile se spala in 3 ape. 
 Intr-o oala punem uleiul la incis, calim urzicile spalate si scurse de apa pana cand scad si se inmoaie putin, adaugam 1 litru si jumatate de apa, fierbem urzicile, potrivim gustul ciorbei de sare si otet, lasam sa clocoteasca inca 1 minut. 
  Dupa ce stingem focul adaugam usturoiul zdrobit cu presa si din galbenusul de ou si lapte rece pregatim o dresatura pe care o adaugam putin cate putin peste ciorba. 
  Adaugam leustean tocat marunt. Se consuma ca atare, sau cu adaos de smantana si ceapa verde. 

  Piure de urzici
  Ingrediente:
  • 3 gramajoare de urzici
  • o ceapa
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • usturoi pisat dupa gust
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare
  • piper dupa gust 
 • 2 linguri faina
  • o lingura malai
  • o lingura marar tocat
  • zeama in care au fiert urzicile nu se arunca
   Preparare: urzicile se aleg si se spala foarte bine. 
   Se fierb in apa cu putina sare cateva minute impreuna cu ceapa tocata marunt, dupa care se strecoara,se toaca si se freaca bine cu lingura de lemn sau se paseaza cu blenderul pana se obtine o pasta. 
  Intr-o cratita se rastoarna pasta obtinuta prin pasarea urzicilor si a cepei ,se adauga o lingura de malai, se amesteca, apoi se toarna faina diluata in putina zeama de la urzici si se pun pe foc la flacara mica sa fiarba.
   Se freaca bine pentru a nu se forma cocoloase si se mai lasa la fiert 2-3 clocote, amestecandu-se incontinuu pana se leaga bine si devine ca o ciulama. 
  In functie de consistenta dorita se mai poate turna cate putina zeama.
  La final se adauga zeama de lamaie, usturoiul pisat dupa gust,uleiul,mararul tocat ,se potriveste de sare, piper. 
  Se poate servi cald sau rece cu mamaliguta.
   
  Mancare de urzici 
Preparare 
 Se curata si spala bine urzicile , in apa rece ( pentru ca e posibil sa mai gasim tije mai groase, paie, pamant ).
   Intr-o oala in care fierbe apa cu sare, punem la fiert si urzicutele gata spalate, dar in momentul in care apa clocoteste; se lasa asa la fiert cca 15-20 min ( pana cand sunt bine patrunse ). 
  Se stercoara de zeama ( din care insa mai pastram o cescuta pentru a lega mancarica ), apoi se pun in blender si se mixeaza bine  apoi se punea si o lingurita de malai. Piureul  se potriveste de gust , adaugand sare sau delikat, si, tot in acest moment adaugam o lingura de faiana si o omogenizam bine in acest amestec.
  Intre timp , trebuie ca pe foc sa fi pus la calit o ceapa mare, iar in momentul cand aceasta e rumenita vom adauga piureul de urzici, in fir subtire si incorporam si ceasca cu zeama oprita. Mai lasam acest amestec pe foc mic cca 10 min , apoi adaugam si 2-3 catei de usturoi tocati marunt, marunt. Se serveste  cu mamaliguta si un ou prajit ( daca nu tineti cumva post).

  Urzici batute 
 Ingrediente:
  • 1 kg. urzici
  • 2 linguri untdelemn 
 • 1 lingurita faina
  • mujdei de usturoi (facultativ)
  • sare 
    Preparare: se aleg urzicile, se spala in multe ape si se oparesc in apa clocotita cu sare. Se lasa sa fiarba pina se moaie, se scurg de apa si se dau prin sita adaugind cite o lingurita din zeama in care au fiert. 
 Se pun intr-o cratita la foc, se adauga sare, untdelemn si faina si se lasa la marginea masinii, amestecind mereu cu lingura pina incep sa se umfle.
  Se pun pe o farfurie si se servesc cu mujdei de usturoi si cu mamaliguta calda

 Drob de urzici. 
 Ingrediente:
  • 500 g de bureti
  • 500 g de urzici
  • 5-6 cepe mijlocii
  • 1 ceasca de untdelemn
  • 5-6 catei de usturoi
  • 10 oua
  • sare si piper dupa gust
   Preparare: Se aleg si se spala bine urzicile, iar cand apa a clocotit se pun la fiert.
  Separat, se toaca ceapa si se caleste pana cand capata o culoare aurie. Apoi se adauga si buretii tocati marunt.
  Cand urzicile sunt fierte, se scot, se scurg, se toaca si se pun peste bureti. Se amesteca in compozitie ouale.
  Se pun la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.

  Mâncare de urzici cu usturoi 
 Ingrediente :
  •  4 catei de usturoi
  •  o ceapa
  •  3 linguri de faina
  •  100 ml smantana (optional)
  •  ulei
  •  sare
  •  piper
 Preparare : Curatam urzicile de frunzele mai urate si de resturile de iarba care se pot gasi printre ele. 
 Desi nu toata lumea da importanta acestui lucru, este de preferat sa folosim la mancare doar varfurile urzicilor (asta deoarece frunzele din varf sunt cele mai fragede). 
 Dupa ce le-am curatat, spalam urzicile foarte bine in mai multe ape.
 Punem in jur de doi litri de apa intr-o cratita incapatoare si adaugam urzicile atunci cand incepe sa fiarba apa. 
 Lasam urzicile doua-trei clocote, le scoatem din apa dupa ce s-au oparit, le lasam un pic la racit si apoi le tocam marunt. 
 Tocam o ceapa si patru catei de usturoi, turnam cateva linguri de ulei intr-o cratita si o punem la foc. Atunci cand uleiul s-a incins, adaugam ceapa si usturoiul si le lasam cateva minute la calit, la foc mediu. Dupa ce acestea s-au inmuiat putin, dam focul la minim si adaugam trei linguri de faina.
  Amestecam energic pentru a nu ne ramane cocoloase. 
  Peste amestecul rezultat turnam aproximativ jumatate de litru din zeama in care am oparit urzicile si amestecam (consistenta trebuie sa fie foarte asemanatoare cu cea a smantanii). 
 Pentru ca mancarea de urzici sa fie si mai gustoasa, in locul apei urzicilor putem folosi lapte cald.
  Lasam mancarea sa fiarba la foc mediu pana cand ceapa si usturoiul sunt fierte, apoi adaugam urzicile tocate. Mai lasam mancarea de urzici la foc aproximativ zece minute si la sfarsit adaugam 100 ml de smantana si un catel de usturoi zdrobit (optional). 
  Tot optionala este si smantana, putem renunta la aceasta daca ne dorim ca mancarea de urzici sa fie una de post. 

  Chiftele din urzici 
  Ingrediente: 
  • 800 g urzici proaspete 
  • 2 - 3 ouă 
  • 2-3 cepe 
  • 2-3 felii pâine 
  • usturoi 
  • sare
  •  condimente 
  • făină 
  • ulei 
   Preparare:  Se curăţă, se spală şi se fierb uşor urzicile în puţină apă. Se strecoară de zeamă, sau, mai bine, se storc cu mâna. Se dau pe maşina de tocat carne împreună cu ceapa călită şi, in final, cu 2-3 felii de pâine.
   Compoziţia se amestecă bine cu ouăle şi se adaugă usturoi, sare şi condimente după gust. 
  Dacă urzicile au fost bine stoarse, se pot forma cu uşurinţă chiftele care se dau prin făină şi se rumenesc în ulei, în tigaie, la foc mic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu