Ceaiul

  Ceaiul de urzică, un leac cu puteri nebănuite, se numără printre cele mai eficiente medicamente din farmacia naturii. 
  Are efect depurativ, diuretic cu eliminare de acid uric, astringent, hemostatic, antiinflamator, antianemic, remineralizant, hipoglicemiant. 
 Recomandări: anemie, astenie, avitaminoză, litiază urinară, reumatism, gută, diabet, hemoragii, eczeme, acnee, întreţinerea pielii şi părului. 
          
  • Diabet
  • Hipertensiune arterială;
  • Boală hemoroidală;
  • Hemoragii interne; 
  • Hemostatic nazal;
  • Anemie;
  • Diuretic renal;
  • Varice;
  • Adenom de prostată;
  • Parodontoză;
  • Tulburări gastrice cauzate de abuzul de tutun;
  • Afecţiuni alergice;
  • Insuficienţă hepatică (produsă de consumul mare de medicamente);
  • Remineralizant în bolile oaselor;
  Ceaiul de urzică ( radacina sau frunze ) 
Pentru a face un ceai de urzica este nevoie sa puneti la infuzat frunzele plantei in apa fierbinte.
 Acest ceai este plin de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina C si vitamina K.
 Ceaiul este, de asemenea, o sursa buna de potasiu, fier si magneziu.
 Ceaiul de urzica seamana la gust cu ceaiul verde.
 Multi oameni prefera sa adauge un strop de miere sau sirop de agave atunci cand beau ceai de urzica.
 Planta are proprietati antibacteriene, antifungice, astringente si antiinflamatoare. In plus, este bogata in vitaminele A, B, C si K, dar si in caroten si fier.
Reduce atât nivelul zahărului din sânge, cât şi pe cel glicemic. Tocmai de aceea se întrebuinţează în tratamentul diabetului: una sau două căni de ceai de urzică pe zi. 
 Curăţirea organismului de toxine; (depurativ; cura se poate întinde pe toată perioada anului) 
Se iau 4 linguri de rădăcină de urzică uscată şi mărunţită groscior şi se adaugă într-un recipient de inox sau emailat, în 500 ml. apă, şi se fierb la foc mic, timp de 30 de minute. Apa evaporată se completează la final.
 Decoctul se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umectată.
 Se îndulceşte cu miere.
 De regulă, se administrează câte 2 ceşti pe zi, în cure de 1-2 luni, cu pauză de 2 săptămâni, în tratamentele interne. 
Dacă folosești frunzele proaspete, poți prepara ceai de urzică respectând raportul de două căni de apă pentru fiecare cană de frunze. 
Iată cum: adaugă apă peste frunzele de urzică, lasă să fiarbă, oprește focul și lasă amestecul la infuzat timp de cinci minute. După aceea strecoară decoctul și adaugă un pic de miere, scorțișoară sau stevia, dacă dorești. 
Începe prin a bea doar o ceașcă de ceai de urzică pentru a te asigura că nu ai nicio reacție la acesta. 
Ceai de urzici prin fierbere 
 Ai nevoie de: O mână de urzici, aproximativ 3 linguri; 500 ml de apă – 2 căni. 
 Mod de preparare 
 Se spală urzicile, se pun într-un vas împreună cu 2 căni de apă și se pune vasul pe foc până începe să fiarbă. După ce apa începe să fiarbă, se lasă focul mai mic, dar se mai lasă vasul pe foc pentru încă 4,5 minute. 
După fierbere, ceaiul se strecoară și se pune într-o sticlă. Poți adăuga puțin zahăr brun sau miere, dacă nu poți să-l bei neîndulcit.
   Sub formă de cataplasmă, urzica ameliorează reacţiile inflamatorii (are un efect asemă­nător cu cel al medicamentelor antiinflamatorii), de aceea este unul dintre cele mai cunoscute leacuri pentru reumatism.
   Frunzele proaspete de urzică pot fi utilizate ca revulsiv în algii reumatismale, lumbago şi sciatică
  Zona afectată de reumatism, frecată cu frunze proaspete de urzică, se irigă cu sânge, ceea ce duce la eliminarea toxinelor.
   Pe lângă faptul că este un aliment bogat în substanțe nutritive, urzica este și un bun medicament oferit de natură în bolile pancreasului. Aceasta stimulează secrețiile pancreatice, fiind utilă în insuficiență pancreatică (incapacitatea pancreasului de a produce și/sau transporta suficiente enzime digestive și să permită absorbția acestora). 
  Dacă suferi de această afecțiune, urmează o cură cu infuzie de urzică, pe care o preapri din 1-2 linguri de frunze proaspete la 250 ml de apă clocotită.
 Bea câte 2-3 căni pe zi, cel puțin o lună. 

 Tratamente externe cu rădăcină de urzică 
  Afecţiuni ale mucoaselor bucale 
Se clăteşte gura cu decoct de urzică, zilnic. 
  Probleme legate de păr 
Pentru a întări rădăcina şi firul de păr, pentru a combate chelia şi mătreaţa: se fac loţionări zilnice cu 100 g rădăcină de urzică, lăsată să fiarbă 15 minute într-un litru de apă. 
  Flebită şi tromboflebită
Se fac băi de picioare cu rădăcină de urzică: 2 pumni de rădăcini bine spălate şi tăiate mărunt, împreună cu 5-10 tulpini cu frunze, se pun seara într-o căldare cu 5 litri de apă rece. 
A doua zi, lichidul şi plantele se încălzesc până la punctul de fierbere.
 Cu acest lichid, cât mai fierbinte posibil (unde este permis), se fac băi de picioare vreme de 20 de minute. În timpul băii, plantele se lasă înăuntru.
 Lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori. 
Alte preparate fitoterapeutice:
 1. Se ia înainte de masă câte o linguriţă de pulbere, de 3-4 ori pe zi, umezită cu puţină apă sau amestecată cu miere. 
 Pentru eficienţă maximă pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite.
 2. Peste o linguriţă de pulbere se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă 10-15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi, înainte de masă. 
 3. Se pun 4 linguriţe de pulbere într-un litru de apă plată, la temperatura camerei. Se lasă 6-8 ore la macerat la rece, apoi se strecoară şi se consumă întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu